The Ultimate Fighter: Kontrovers

Förrutom att presentera fighters till UFC så skapar defenitivt The Ultimate Fighter debatt. Detta är en debatt som jag tycker stärker mitt tidigare inlägg om såpans position som just ett TV-program som vill ha ratings.

Frank Mir lägger på sitt bästa serious-face och ger ett smått insiktsfullt inlägg om kontroversen kring Junie Brownings fasoner i huset:

Watch EXCLUSIVE! FRANK MIR REVEALS THE TRUTH ABOUT JUNIE BROWNING & TUF 8 on RawVegas.tv

Okej Frank, fair enough. Man måste kanske rentav vara mentalt stabil och svinseriös för att kunna vara en fighter på din nivå, vi förstår. Din retorik är oklanderligt mans-manlig och amerikansk.

Men visst. Han berättar ju precis hur det är. Man måste tänka på att det är en väldigt uppenbar konstruktion, hela huset och hela programformatet. Det finns alkohol bara av en anledning: tittarsiffror. Junie fick stanna efter sina utbrott av endast en anledning: tittarsiffror.

Träningslokaler med bra utrustning och suverän coaching är något som är väldigt bra för alla som kommer med i såpan, medans huset de bor i är en slags kaotisk, bräcklig och hal teaterscen där du kan bli kändis om du vill det illa nog, men förmodligen inte leder till mer än att du på ett eller annat sätt kommer dratta på arslet och ge sådana tittare som gillar Idol-audition-humor ett gott skratt. Själv tycker jag att hela det konstruerade mänskliga dramat med såpa-hus boende och sprittillförsel är fullkomlig hästskit.

Här och var på nätet så har folk ställt sig frågan vad detta gör för sporten. Bill O'Reily och annat extremist-slödder får ju god vind i seglen av att se det outbildade husvagnspacket de ser i Junie gå bananas och kasta glas. Han ger en god stereotyp för sportens motståndare att vifta runt med. Personligen förstår jag knappt att det finns kontrovers om MMA fortfarande, och hoppas naivt att alla ska ha en liberal och utbildad syn på det hela. Men vi lever fortfarande i en tid då 50, 60 och 70-talisterna är vid makten, vilket innebär ett paradigm där tom boxning känns våldsamt (vilket är oändligt ironiskt med tanke på att det faktiskt är många gånger om farligare än MMA). Men med ekonomisk statistik bakom sig kommer nog inte stofilhögern hota MMA även om de kan peka på Junie Browning och säga att UFC är en arena för barbarer och sociopater att slåss i. Fortfarande kanske naiv, så tror jag att det inte spelar någon jävla roll över huvud taget, och att människor som Bill O'Reily efter sina hysteriska utfall kan få en liten nedlåtande klapp på kinden istället för gehör.

Ärligt talat så tror jag att debatten om sportens våldsamhet och legitimitet är förbi. Den tillhörde debatten kring UFC 1 och flygande sumo-tänder. Så därför tror jag inte att kontroversen är så farlig ändå, utan att vi som vanligt bara behöver distansiera oss lite och ta en sansad titt på saker och ting. Det är bara en jävla dokusåpa. Folk knullar och pissar och spyr i TV i hundratals andra dokusåpor och det är skandal hit och chock dit, upp och ner på löpsedlarna. Att en bi-polär / borderline drabbad redneck kastar ett glas i TV skulle kanske varit dåligt för sporten för 10 år sedan, men nu är det inte mer än en axelryckning i min mening.

3 kommentarer:

Anonym sa...

hej! tack för kommentaren. det är alltid kul när man får kommentarer i bloggen. du har en jätteintressant blogg. jag kommer att följa den. dåligt med ufc info på svenska. coolt. mvh kickboxarn

Anonym sa...

tja, hittade till den här bloggen idag och ville bara berömma dig, fan vad bra du skriver! intressant och trevligt :)

Peter A sa...

Tack så hemskt mycket, Anonym :P

Vart lite dåligt med inlägg senaste tiden, men kommer ett längre inlägg snart.