Definierande fights: Carwin - Velasquez

Det var länge sen UFC:s tungviktsdivision var såhär spännande. Vid närmare eftertanke så har den nog aldrig varit såhär spännande.

Om ca en vecka ska Brock Lesnar försvara sitt tungviktsguld mot Frank Mir, en match som är ganska svår att gissa sig till hur det ska gå. Vi har två fighters som, om vi för en kort sekund köper den bilden som MMA-media målar upp, representerar två olika sorters fighters. Brock Lesnar är den fulländade atleten som arbetar utefter sportens formler och regler. Han är ett monster som ser målet framför sig och jobbar hårt på att bli så bra som möjligt för att fortsätta segra. Detta är givetvis något som alla gör, till en viss mån, men ordet "work ethic" är centralt i bilden kring Brock.

Det senaste man hör om Frank Mir, mycket från hans egen mun, är att skillnaden mellan honom och Brock är passion och känsla. Brock är maskinen, den kalkylerande. Frank är virtuosen, som ser nyanser och känsla. Dikotomin som byggs upp är den mellan "athlete" och "martial artist". Den är givetvis ganska vag, men jag tycker ändå att den har viss merit. Frank tillhör "the martial artists" tillsammans med Anderson Silva, Lyoto Machida och Wanderlei Silva medan Brock tillhör atletskaran vari vi finner t.ex Sean Sherk.

Jag är lite påväg mot ett helt annat blogginlägg än rubriken. Det är väl vanskligt att diskutera passion för sporten kontra passion för att vinna, men jag tror ändå som sagt att det finns en skillnad där. Frank Mir ställde den kontrasten i jämförandet med Brock, och mycket av nyhetsmedian skriver om den tack vare detta. Skillnaden syns också i att både Carwin och Velasquez verkar vara av den hårt arbetande fightertypen som har passion för att vinna mer än de tycker om budo-kulturen och kampsporten som livsstil.

De båda ska nu, om twittermeddelanden och nyhetsposter blir sanna, mötas på UFC 104 i höst. Vinnaren kommer definitivt att erbjudas chansen på bältet mot antingen Mir eller Lesnar. Alla fyra möjligheter till matcher är väldigt intressanta, men jag tror den toppas utav att få se två monster som Brock och Carwin mötas.

Carwin är precis som Brock ett fysiskt odjur med massor av styrka och brottningsfärdighet. Han låg pyrt till mot Gonzaga men visade också komposition nog att ta sig tillbaka och avsluta fighten trots motgångarna i början. Detta kan man också säga om Cain Velasquez efter hans senaste eldprov i Cheick Kongo. Kongo var förvisso en idiot, vilket jag inte skäms för att säga. Vad fanskapet skulle ner på marken och böka efter att ha rockat Velasquez tre gånger har jag ingen aning om. Om han gjort sitt yttersta för att stå upp och fortsätta matchen där istället för att följa efter Cain ner hade han nog vunnit på KO eller TKO mot slutet av matchen. Hur som helst så visade Cain iaf att han trots många hårda smällar hade hjärta och träning nog att kämpa till sig en övertygande vinst.

Carwin och Velasquez är ganska snarlika fighters. Cain är mer well rounded skulle jag tro, men han har ju uppenbara hål i sin stand-up som Kongo borde kapitaliserat mer på. Dessa tror jag kanske inte blir lika stora riskfaktorer i en stående situation med Carwin, även om Carwin besitter en sjuhelvetes kraft i sina nävar. Däremot visade också Kongo-matchen vart Cain har sin zon av trygghet, vilket är i brottningen. Denna trygghets-zon blir genast ockuperad av en mycket mer fysiskt och kanske också tekniskt mer kapabel brottare när han ställs mot Carwin. Om vi ser två brottare som möts, så ger jag nog överhanden till Carwin iom just hans styrka. Nyckeln ligger nog som så ofta i de bådas kompletta kunskap om sporten. Att vara well-rounded är ju själva essensen av MMA.

Det är såklart svårt att förutse hur det ska gå, men så som jag ser det har de fördelar i olika delar av fighten.

Carwin:

- Styrka
- Ground and pound

Velasquez:

- Standup
- Cardio

Hamnar Velasquez på rygg tror jag han kan ligga ganska risigt till, och om Carwin connectar med en slägga så slocknar ju vem som helst. Men eftersom Velasquez är lättare och troligtvis har mer ork, så tror jag att hans välavrundade stil kan vinna honom fighten. Han är versatil, påhittig och energisk och kan däri besitta verktyg som är bra nog för att stoppa bulldozern som är Shane Carwin. Blir det däremot en clinch och brottningsmatch av det hela kommer Carwin suga musten ur Cain med sin överväldigande styrka och dominans.

Hur vill då dessa två att matchen mellan Mir och Lesnar ska sluta? Jag tror iaf att Carwin vill möta Brock, hur hutlöst det än låter för någon människa att vilja hamna i råkurr med det jävla odjuret. Mir är för teknisk för Carwin och dessutom är monsterfighten mellan de båda en drömsituation rent försäljningsmässigt. Det är inte svårt att se framför sig "UFC 109 - Clash of the Titans".

Cain skulle däremot nog hellre möta Mir. Brock är en ännu värre mardröm för någon med brottningsbakgrund. Cain som är lite mer teknisk än Carwin skulle kunna besitta wellroundedness nog för att neutralisera vissa aspekter av Mirs väldigt mångsidiga färdigheter, och istället använda sin brottning till sin fördel mot Mir.

Hur som helst så är iaf Carwin - Velasquez en oerhört viktig fight för en numera väldigt spännande viktklass. Tungvikten är atleternas viktklass där fysiska monstrum som Lesnar och Carwin är intressanta krafter där Mir är den enda ninjan i en viktklass fylld av riddare i plåtrustning.

Tungvikten är mycket lovande. Dessa fyra fighters är stora stjärnor i sin egen rätt, och förhoppningsvis kommer TUF 10 att producera iaf två till lovande prospekt. Vi har också Kongo och Gonzaga nedanför de nu fyra toppnamnen, och med en övertygande vinst över Randy Couture kommer Nogueira att bli ännu en intressant ingrediens.

Boxningens glansdagar var alltid riktade mest mot tungvikten. Med UFCs upprättelse av sin tungviktsklass, som var stendöd under Lil'Timmys herravälde, så verkar den också äntligen kunna ta sin rättmätiga plats som en av de hetaste divisionerna i MMA.

1 kommentar:

Linus sa...

Jag myser varje gång jag ser att det hänt något nytt i mmation-feeden