UFC 100 – En krönika i 3 delar. Del 2.

Sportens plats


Jag tror att sportens särart också får definiera dess plats. Det känns avlägset att det ska bli fotboll eller hockey utav MMA så som de två sporterna har förmågan att genomsyra alla lager av samhället. Det kommer troligtvis inte heller nå den där härliga och folkliga känslan som boxning hade under 1900-talets mitt då hela länder satt och ruvade framför radion för att lyssna på hur deras hjältar duellerade inne i ringen, iaf inte innan MMA är en olympisk gren som boxning. Jag tror inte att vi vill dit, egentligen. MMA har sin särart här, i galorna runt om i världen och på det fantastiska, fria och demokratiserade nyhetsmediet vi har i internet. MMA är bloggarnas, nyhetssidornas och forumens sport. I detta kan vi faktiskt komma att röra vid en metamorfos av det där folkliga som boxningen ändå hade, fast med folkmassorna sittandes med sina laptops i knäna eller i det mörka rummet upplyst av den stora LCD-skärmen inför nästa live-stream. Jag tror att diskursen kring allmänt accepterade sporter inbjuder till fel sorts syn i det här fallet. Alla blir folkliga på sitt sätt. Hockey har sitt sätt, fotboll sitt, boxning ett annat och MMA kommer att ha ett eget. Jag tror däremot att blicken framåt på den här universiella acceptansen av MMA som sport är en väldigt bra sak när det gäller tillväxt, ekonomi och spridning. Om vi mäter det i hur mycket pengar sporten omsätter och hur många fans den har, så är sporten redan ”accepterad” på gräsrotsnivå till skillnad från det politiska läget som jag diskuterat ovan.

Jag tycker vi tar och tittar på det här ur ett lite större perspektiv. Boxning, som den konstanta motpolen i våldsamheter som accepteras, har funnits i dess nuvarande form i ca 100 år. MMA i ca 20 år. Går det att förutse vart sporten är på väg egentligen? Så stor som den redan är, kommer Dana Whites profetia om att MMA kommer vara världens största sport om 10 år bli sann? Med internets hjälp, och om vi åter mäter sporten i pengar som cirkulerar? Utan tvekan, är mitt svar. Om boxningen var radions och sedan kabel-tvns stora sport, så är MMA som sagt internets sport, och alla som är ett fan följer sporten härigenom, köper merchandise och prenumererar på premium-sidor, köper streams och allt annat. UFC har tom gått ut och sagt att de snart kommer lansera just den tjänsten, att kunna köpa en live-stream som vilken annan PPV-sändning som helst.

Visst kan man väl krasst säga att hockey, fotboll och boxning tillhör en slags gruppering av sporter som är folkliga, men kategoriseringar tar också bort mycket av det som är unikt, och jag föredrar alltid ett plural-perspektiv än att böka in saker i trånga grupper. Men genom internet så har MMA tagit första steget till att bli riktigt folkligt, och om 10 år när jag själv börjar push 40 och yngre generation blivit introducerad, så kommer sporten kunna klassas som folklig i den mängd tittare den har när galorna går av stapeln. MMA kommer dock alltid vara MMA, i sin våldsamma ärliga natur, så tro dock aldrig för en sekund att sporten kommer sluta kritiseras eller granskas. Det är den mest extrema formen av kampsport vi bedriver på en så hög kommersiell nivå. Så länge fighters armbågar och slår varandra blodiga så kommer också ett kritiskt öga hållas på den. Opinionen kommer alltid vara där, och jag är mycket tacksam att den finns. Så som med allt i samhället krävs opinion och debatt för att hålla läget stabiliserat. Det kommer alltid finnas en debatt och detta är klart definierande för sporten. Den är kontroversiell och spännande och den är inte sådär harmlöst folklig som ett bandy-sm med varm choklad ur termosen eller ett fotbolls-VM som följs från gator, soffor och sportbarer runtom i världen. MMA är som det är, och det är detta vi måste omfamna och kultivera för att fortsätta ge sporten sin egen plats. Här och nu är skapandet av MMA-kulturen, där människor från alla kulturer och länder, genom internet, tar del av samma fantastiska sport. Stormen fortsätter och det går nog inte att argumentera mot faktumet att UFC är organisationen i stormens öga.


Slut på del 2.

Inga kommentarer: